Partes, higiene y respeto a los genitales
Comunicar a niños y niñas de entre 6 y 9 años las parte de los genitales de ambos sexos y los pasos para una correcta higiene de cada uno.
Se crea también una herramienta didáctica para los docentes en el tema de prevención de abuso infantil. Se presta especial atención al hilo conductor entre las 3 partes.
Desde la primera reunión se evoluciona la idea inicial reestructurando los puntos claves y dando coherencia entre ellos para que:
- El discurso sea fácil de entender.
- Entretenido de seguir.
- Preciso a la hora de comunicar temas que pueden ser sensibles para cierta población o en el circulo familiar de los estudiantes.
En todo momento son los mismos personajes los que comunican el mensaje.
Evitando que los alumnos reciban un tono autoritario o paternalista en la comunicación de las 3 partes:
- Conocer las partes de sus genitales.
- La higiene adecuada del pene y la vulva.
- Respeto y cuidado sobre el propio cuerpo y el de los demás.
Extractos del vídeo completo.
Se escoge un estilo gráfico equilibrado entre la inclusividad de diferentes fototipos y la homogeneidad para no sobresaltar características no relevantes.
Se busca representar la diversidad en el aspecto de los genitales de forma adecuada a un público infantil, siguiendo con el criterio anterior.
“Som la Griselda i la Marta, professionals de la Secció de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Girona. Hem estat treballant durant mesos en l'elaboració d’una guia didàctica per a l’educació sexual des de la infància, i en aquest procés vam identificar la necessitat de complementar-la amb una guia audiovisual que reforcés les idees principals, especialment per als cursos de cicle inicial d’educació primària.
Un dels reptes amb què ens vam trobar inicialment va ser la manca de recursos visuals clars i adaptats que abordessin temes com la cura dels genitals, la seva higiene, i el consentiment d'una manera adequada per a aquesta edat. En aquest context, ens van recomanar la professional Giselle Vitali per ajudar-nos a dissenyar un vídeo que transmetés aquests missatges d'una manera comprensible per als infants.
Des del primer moment, la Giselle va captar molt bé la nostra idea i ens va presentar diverses propostes atractives i creatives. A la primera reunió, vam poder compartir les nostres inquietuds mitjançant un esbós molt simple, i ella el va transformar i enriquir amb gran habilitat. Tot i algunes dificultats puntuals derivades de la barrera lingüística, que finalment vam resoldre de manera satisfactòria. Aquest procés col·laboratiu va ser molt enriquidor, ja que, gràcies a l’intercanvi de perspectives, vam incorporar elements inclusius que inicialment no havíem considerat.
El resultat final ha superat les nostres expectatives. Estem molt agraïdes per la seva contribució i esperem que aquest vídeo serveixi com a eina per a diverses escoles de primària de Girona per promoure activitats relacionades amb la salut afectiva i sexual.”
Griselda Pozo DomingoÀrea d’Innovació, Talent, Salut i Comunitat Regidoria de Benestar Emocional. Ajuntament de Girona.